Reizen met eigen camper
 reisridders

Spanje 


 Andalusië

De ReisRidders zijn weer vertrokken.

We vertrekken op dinsdag 14 september om 09.00 uur en rijden door de Westerscheldetunnel richting GentBrugge via Calais naar Berck sur Mer, wat onze eerste overnachting zal zijn. We gaan weg met zeer grauw en onstuimig weer en dat blijft zo t/m Berck sur Mer
Een half uurtje nadat we vertrokken zijn, weten we dat we aan onze reis zijn begonnen: € 17.50 tol, ook voor onze "Frietkraam". 
In Berck sur Mer staan we op een Camperstelplaats vlakbij duin en strand, maar op het strand wordt je gezandstraald. 

De andere dag gaat onze reis verder naar Honfleur. We rijden via de plaatsen DieppeFecamp en Etretat, die we alle drie  bezoeken.
In Dieppe wandelen we o.a over een prachtige boulevard, waar een internationaal vliegerfestival plaatsvindt en waar het Dieppe Chateau te zien is.
Het weer is sterk verbeterd en de zon laat zich regelmatig zien. 

Dieppe vliegerfestival

Dieppe Chateau

Dieppe haven

In Fecamp hebben we de krijtrotsen en het Paleis Benedictine bezocht en in Etretat hebben we een wandeling gemaakt om de prachtige krijtrotsen, die in boogvorm zijn uitgesleten. Als we van Etretat nichting Honfleur rijden komen we over twee magnifieke bruggen bij Le Havre, waarvan de ene over de Seine ligt.
Onze tweede overnachting is in het romantisch havenstadje HonfleurHonfleur is een klein havenstadje in Normandië. In eerste instantie dachten we, dat het met de drukte wel mee viel. We kwamen zeer weinig campers en caravans tegen, maar dat verandert als we in Honfleur aankomen. We staan hier op een camperstelplaats met nog zo'n 200 anderen. Vooral de Franse grijze massa is op reis. 

Fecamp - Krijtrotsen en benedictine paleis  en onder Etretat krijtrotsen

Voordat we de andere dag vertrekken, bezoeken we Honfleur, wat bestaat uit een haventje met daarom heen hele leuke terrasjes, waar je heerlijk kunt eten. Het heeft een schilderachtige haven, die al op vele doeken is verschenen. Het staat ook bekend om de huizen met bedekte, leien voorgevels. De prachtige Sainte-Catherine, een kerk die een toren heeft die los staat van het hoofdgebouw, en wat de grootste houten kerk van heel Frankrijk is. 

Honfleur

De reis gaat verder via Arromanches (Normandische kust), waar we een wandeling over het strand maken en de overblijfselen zien v.d Invasie van de geallieerden.
Ook bezoeken we het D Day museum. We hebben zodoende al heel wat historie en cultuur opgesnoven.

De Mulberryhaven van Arromanches-les-Bains was een van de twee Mulberryhavens die in 1944 na de landing in Normandië werden aangelegd. Deze haven bij Arromanches les Bains was nodig om na de invasie de geallieerde troepen te kunnen blijven bevoorraden en groot materieel aan land te kunnen brengen. Hiervoor was het nodig dat schepen met een grote diepgang konden aanmeren. De bestaande zeehavens in Normandië waren moeilijk in te nemen en zouden naar verwachting ook door de Duitsers onklaar worden gemaakt. 

Arromanches D Day museum 

Arromanches Normandische kust

Wij vinden de Normandische kust geweldig, grote brede stranden afgewisseld met prachtige krijtrotsen.
Onze eindbestemming deze dag is Le Mont st Michel, waar we eind van de middag aankomen en waar we nog een wandeling door de straat met winkeltjes en restaurantjes maken en over de muren rond de Abdij lopen. Le Mont st Michel is schitterend in een baai gelegen. Het is een kegelvormige eilandberg en is een van de bezienswaardigheden van het land. We overnachten daar op een camperstelplaats met nog zo'n 100 anderen en hebben s'avonds een mooi uitzicht op het verlichte kasteel.

De Mont Saint-Michel is een rotsachtig schiereilandje. Het eiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandie. Het is oorspronkelijk een getijdeneiland: het was over land bereikbaar bij eb, maar bij vloed was het omringd door water. Tegenwoordig loopt er een smalle verhoogde weg naar het eiland. Het eiland, met zijn trapstraten, is alleen toegankelijk voor voetgangers.

In 1979 werd de Mont Saint-Michel en de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO. 

Mont Saint-Michel

 

Mont Saint-Michel's Morgens voor vertrek bezoeken we eerst het Abdijcomplex, (heel indrukwekkend), voordat we verder rijden naar het plaatsje Arradon aan de baai of golf van Morriban
Onderweg brengen we nog een bezoek aan het plaatsje st MaloSaint Malo is een stad met haven aan de kust van Bretagne en is bekend om zijn granieten huizen in de oude stad en de boulevard op de vestingmuren, waar we helemaal overheen lopen

st Malo

st Malo op de vestingmuur

st Malo

Daarna gaan we nog naar Dinan (zonder t), een idyllisch plaatsje, waar we zo'n 2 uur rondlopen. Het meer dan duizend jaar oude stadje wordt één van de mooiste oude plaatsjes van Frankrijk genoemd. Victor Hugo gaf er de naam 'Zwaluwnest' aan. Het stadje kreeg de naam 'Zwaluwnest' omdat het hoog boven een heuvel kleeft. Niet ver van het toeristen office staat de Tour de l'Horloge, een klokkentoren uit de 15de eeuw vanwaar je een prachtig panorama over de stad krijgt. Tenminste als je de vele treden naar boven stapt. Wat verder in de stad, vind je ook prachtige vakwerkhuizen in combinatie met kasseistraten.  Er is ook nog een citadel en op de vestingwallen is er een Engelse tuin die eveneens een prachtig uitzicht biedt. 

Dinan vakwerkhuizen

Dinan citadel

We komen 's avonds om 19.00 uur pas aan op een camping in de plaats Arradon, waar we twee nachten blijven..                                                   

Zondag 19 september vertrokken richting Notre Dame de Monts, waar we onderweg Carnac bezoeken.  


Hier zijn rond de 3000 menhirs van 5000 tot 2000 voor Christus. Deze menhirs zijn grote stenen van vroegere bezoekers.
In heel de omgeving zijn talrijke plaatsen met menhirs en dolmens. Ze zouden 5000 jaar geleden geplaatst zijn maar niemand heeft een duidelijk idee van wat de functie was van de menhirs. Men zoekt het ergens in de astronomie. Dolmens echter zouden begraafplaatsen geweest zijn. 


Daarna gaat het richting Vannes. Het oude stadscentrum valt op door zijn vele nauwe verkeersvrije straatjes met de traditionele kleurrijke woningen. 

In Vannes  stappen we in een toeristentreintje, die ons rondrijdt langs alle bezienswaardigheden, zoals oude vakwerkhuizen, super grote Kathedraal en prachtige tuinen. Werkelijk de moeite waard! Na de rit op een plein genoten van een pannetje heerlijke Bretagnese mosselen, niet groot maar wel heel erg lekker en betaalbaar (€ 10,-)  

Vannes stadrondrit

Vannes vakwerkhuizen

Vannes

De reis gaat verder door het land van de Loire, die bij St Nazaire in de Atlantische Oceaan stroomt. We komen aan met prachtig weer op een stelplaats aan zee in Notre Dame

Onderweg hoor je onze GPS "Bo" steeds roepen :" Op de volgende rotonde rechtdoor, neem de tweede afslag......." want om de paar honderd meter heb je hier zo ongeveer een rotonde. Dit is Frankrijk.      

 We vervolgen onze route naar La Rochelle. Een prachtig stadje met schilderachtige straten en oude gebouwen. De Vieux-Port vormt het centrum van de stad. Langs de haven zijn gezellige terrassen, cafe's en restaurants. La Rochelle wordt aan de zeezijde bewaakt door de Tour de la Chaine en Tour St Nicolas, die we beklommen hebben. 

La Rochelle

Ook hebben we een fietstour gemaakt naar Ile de Re van 50 km. Ile de Re is een goed fiets eiland met prachtige fietspaden en heerlijke lieflijke dorpjes met witte huizen en jachthaventjes. Het is hier fantastisch!! Vanwege het mooie weer blijven we hier nog een dag langer en maken er een heerlijk stranddagje van..

 

Ille de Re 

Donderdag 23-09 gaat het van La Rochelle via Rochefort en Saintes naar st Savin, waar we bij een wijnboer gaan staan, "Domain Maison de la Reine" Hier ontmoeten we een Belgische echtpaar waar we jeu de boule mee spelen. Het wordt België tegen Nederland en waar België met de eer gaat strijken. We krijgen van de eigenaar wijnboer een hele uitleg over het maken van wijnen met daarbij natuurlijk een proeverij. Lichtelijk aangeschoten moeten we 's avonds laat nog een hap in elkaar draaien

Jeu de boule (Belgie-Ned)

Wijnproeverij

Jong geleerd oud gedaan

 Vele plaatsen die we bezoeken zien er op zijn frans uit (n.l. grijs en grauw) zo ook de plaatsen Rochefort en SaintesRochefort was trouwens ooit een oorlogshaven en Saintes ooit de hoofdstad van een Gallisch volk, de Santons. Tientallen monumenten staan er in de stad, waaronder de arena en de triomfboog van Germanicus

Rochefort

Saintes

Saintes triomfboog

Saintes

Op vrijdag 24 september gaan we van de wijnboer naar Bordeaux. De stad waar ze de laatste jaren heel wat vernieuwd en schoongemaakt hebben ,wat duidelijk te zien is.De stad is over de hele wereld bekend om de wijnen die uit de omgeving komen. 

We parkeren onze camper buiten de stad en gaan met de fiets naar het centrum. Het weer is trouwens wat wisselvalliger geworden, maar ideaal om een stad te bezoeken.                                                                                                                       


Bordeaux

Bordeaux

Bordeaux

Bordeaux brug over Garonne


Als we eind van de middag naar onze overnachtingsplaats aan de baai van Arcachon rijden, krijgen we een paar fikse buien te verduren. We staan nu op een camping op Dune du Pyla, een duin van ruim 100 meter hoog, 2700 meter lang en 500 meter breed; het is het hoogste duin van Europa, die we net beklommen hebben. Het weer is prima en met een heerlijk zonnetje is het al snel rond de 20°C. 's Avonds koelt het snel af en is het niet meer dan een graad of 10. . 

Dune du Pyla

Dune du Pyla

Dune du Pyla

Dune du Pyla

Van Dune du Pyla gaat de reis weer verder naar Biarritz. De weg er heen is vlak, bijna nog vlakker als de A58, al is dat bijna onmogelijk. Biarritz met zijn mooie wandelboulevard kreeg bekendheid toen Napoleon III en zijn vrouw hier hun vakanties gingen doorbrengen. Het is ook een waar paradijs voor de golfsurfer. Voor de kust ligt ook de Rocher de la Vierge waarop een beeld van de Heilige Maagd staat. Het is werkelijk een schitterend stadje en het was hier goed vertoeven..

 

Biaritz 


Biaritz golfsurfen

Biaritz

Biaritz


 Maandag 27 september rijden we naar Bermeo.                   

 We hebben het land van het.... en de verlaten


We zitten nu in het land van de tappas


De route gaat naar st Jean de Luz, wat nog in Frankrijk ligt via de Spaanse stad San Sebastiaan naar Bermeo.

st Jean de Luz

Ole, Ole we zijn na ongeveer twee weken in Spanje aangekomen. 
St Jean de Luz is het toeristenplaatsje, waar vroeger Lodewijk 14 en Maria Therese in het huwelijk zijn getreden. 
San Sebastiaan is een mooie Spaanse stad met veel bezienswaardigheden. Na een paar uur rondslenteren, houden we het voor gezien.

Kerk st Jean de Luz


 San Sebastian


San Sebastian

San Sebastian

We kunnen nu goed merken dat we in Spanje zitten, want zo vlak als het gisteren was, zo heuvelachtig is het nu. Vele S-bochten moeten nemen.
Bermeo is een stadje met een leuk jachthaventje.

Bermeo 

onderweg naar San Vicente

Dinsdag 28 sept. Bermeo - San Vicente de la Barquera.
We rijden via Castro Urdiales, dat we ook bezoeken naar het plaatsje met de wel zeer mooie naam San Vicente de la Barquera.
We rijden zo'n 150 tot 200 km per dag, zodat we ruim de tijd hebben om iets te bezoeken of te bezichtigen. 
Castro Urdiales is een prachtig plaatsje met eveneens een prachtige Burcht en kerk boven op een heuvel. 
Aan de haven hebben we op een terras genoten van een heerlijk bordje tapas. 
We overnachten op een camping met heel mooi weer en zicht op het plaatsje met die mooie naam.

bijzonder strandje in Llanes

Woensdag 29 sept. San Vicente de la  Barquera - Luarca..
Nadat we 's morgens eerst nog het plaatsje ingeweest zijn, rijden we verder langs de kust. We nemen een lunchstop in Llanes, met een heel bijzonder strandje. 
(zie foto) Het is vandaag erg rustig op de weg. We zijn zowat de enigste, dit v.w. een staking in Spanje (belasting verhoging). We zijn vertrokken met mooi weer, maar in Luarca, waar we zullen overnachten is het bewolkt. Het plaatsje heeft een leuk vissershaventje en daar is alles mee gezegd. De stelplaats, een gedoogplaats, is een wat afgezonderde parkeerplaats. We staan in ons upje en dat vindt Wilma maar niets. Gelukkig komt er laat in de avond nog een camper bij en kan ook zij rustig gaan slapen.

Van Luarca gaat het naar Lugo, weg van de kust. Op de 1e Stelplaats staat een Kermis, dan door naar de 2e Stelplaats. Dit is een bewaakt Parkeerterrein + P.Kelder midden in het centrum en hier mogen we ook overnachten. We bekijken de stad met z'n mooie Kathedraal, maken een wandeling over de stadsmuur en pakken een biertje op een terras. 's Avonds nog een keer de stad in, maar dan is er geen zak meer te beleven. Het leven begint hier of 'smorgens vroeg of 's middags na 16.00 uur tot ongeveer 21.00 uur. 

De andere dag gaan we dan eindelijk naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela; de echte Pelgrimstocht begint voor ons en ......we hebben het gehaald! Onderweg zien we nog vele wandelaars en fietsers, die al honderden km hebben afgelegd.  We bezoeken één van de vele kapelletjes om af te stempelen. Wie had dat gedacht, dat we deze uitdaging ook zouden voltooien. Het is werkelijk een zware tocht voor wandelaars en fietsers, steeds maar berg-op en berg-afwaarts.
Voor ons ervaren camperaars viel de route wel mee. Langs de 547 (de officiele route) was het leuk rijden, omdat je daar de zwoegers regelmatig kon zien op hun laatste stukje Bedevaartstocht. We zijn 2 dagen in Santiago gebleven. De eerste dag een wandelroute door de binnenstad gelopen, waar alles draait om de grote Kathedraal.
De tweede dag de Parkroute gelopen en tot slot een kerkdienst in de Kathedraal meegemaakt. Wij vonden het een hele belevenis, met op het laatst een soort "kermisattractie". (zie filmpje

Zondag 3 oktober Santiago de Compostela - Porto 
Net het spaans onder de knie en nu moeten we weer overschakelen naar het portugees, want we zijn vandaag in noodweer de grens met Portugal gepasseerd. 
Gisteren is het in Santiago de Compostela beginnen te regenen en dat doet het de hele route tot Porto. En niet alleen regenen, maar ook nog eens flink waaien, waaien zeg maar gewoon stormen. Ik schat zo'n windkracht 8 à 9. Bij ons zouden ze al een weeralarm hebben afgegeven. Jos du Pantalon had dit weer gisteren trouwens al voorspeld. We staan hier op een camping, jawel weer eens op een camping, want het spul moet weer eens gewassen worden. Vanmiddag na aankomst nog ff bij het strand wezen kijken,maar je waait van je verstand, althans als je dat zou hebben. We staan maar 300 meter van het strand en niet ver van de stad.

Als we wakker worden ziet het er gelukkig heel wat aangenamer uit. We besluiten om op de fiets naar het centrum van Porto te gaan en daar hebben we geen spijt van. Er ligt een prachtig fiets-wandelpad langs de kust en de rivier de Douro. Het is zo'n 12 km. tot in het centrum en daar kun je maar beter de fiets laten staan, wat we ook doen, want het is af en toe behoorlijk klimmen. Porto heeft een aantal mooie bruggen en langs de rivier de Douro vele terrasjes. We bekijken de meeste bezienswaardigheden en tijdens de wandeling door de stad komt mijn gekregen bewaarengeltje goed van pas. Er moet een bus heel hard remmen voor een auto. De bus schiet de stoep op, waar ik nu net loop. Ik kom gelukkig met de schrik vrij, maar dat scheelde niet veel. We drinken er één op de goede afloop en keren weer terug naar de camping. Wij vinden Porto zeker de moeite waard om het te bezoeken. Er zijn zuid van Porto mooie stranden met eveneens prima wandel-en fiets mogelijkheden. 

Porto

   Dinsdag 5 oktober Porto - Lissabon.

LissabonLisboain het Portugees) is de hoofdstad van Portugal. Het telt zo'n 2.900.000 inwoners. De stad ligt op de rechteroever van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan.

We besluiten om over de snelweg (tol) te rijden, wat we normaal niet doen, maar we willen zo snel mogelijk (zonder tussenstops) naar Lissabon rijden. Op de snelweg is het buitengewoon rustig. Het is vandaag 5 oktober en de dag van het 100 jarig bestaan van de Republiek. We kiezen voor een stadscamping in het park Monsanto. Het centrum van de stad is prima te bereiken met openbaar vervoer en als je een 2 daagse pas voor de "Hop on, Hop off " bus neemt, nog gratis ook. Het begint 's nachts weer behoorlijk te regenen en dit houdt gedurende de hele morgen aan. We gaan ff met de camper naar de dichtsbijzijnde supermarkt en onze GPS zal ons daar wel heen brengen, wat hij ook deed, alleen toen we weer naar onze camping terug wilden, had dat ding ineens onderweg geen GPS ontvangst meer. Nu merk je ineens hoe afhankelijk je van deze technische hulpmiddelen geworden bent. Je weet absoluut niet meer waar je bent, geen plattegrond, alleen gestress in de auto. Na een aantal minuten gelukkig weer ontvangst, maar we zaten natuurlijk wel op de verkeerde snelweg en Lissabon is geen Oost-Souburg als je begrijpt wat ik bedoel. We zijn na een aantal kilomertjes om gereden te hebben, toch nog op de camping terecht gekomen en zijn 's middags met het openbaar vervoer naar het centrum gegaan.
We nemen de "Hop on, Hop off"bus en rijden de zogenaamde moderne route. We komen o.a. langs het gebied waar in 1998 de Expo is geweest en zien daar nog een paar architectonische hoogstandjes. Ook rijden we nog langs de arena (stierenvechten), men zegt hier één van de mooiste van de wereld . 

De volgende dag bezoeken we eerst het historische deel van de stad (Belem). We bezoeken hier als eerste het Mosteiro dos Jeromes. Het klooster, waar Vasco da Gama zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Daarna gaat het weer met de "Hop on, Hop off"  en nemen nu de historische route. We rijden nu ook weer langs vele bezienswaardigheden, waaronder mooie pleinen met fonteinen en parken met evenveel prachtige beelden. Lissabon hebben we bezocht, omdat het op onze route lag, maar we zijn zeker niet onder indruk gekomen van deze stad. We hebben al heel wat mooiere steden gezien, als we het een cijfer moesten geven, kwamen we niet hoger uit dan een zes. Na drie nachten Lissabon vinden we het weer welletjes en gaan richting Algarve. 

Lisboa01
Lisboa01
Lisboa02
Lisboa02
Lisboa03
Lisboa03
Lisboa04
Lisboa04
Lisboa05
Lisboa05
Lisboa06
Lisboa06

Lissabon

wandel promenade Praia de Luz

Vrijdag 8 oktober. Lissabon - Lagos
We vertrekken in stromende regen naar de Algarve. Als we vertrekken, weten we eigenlijk nog niet precies waarheen, maar het wordt uiteindelijk Praie da Luz, wat dicht bij Lagos ligt. We rijden over de brug, die over de Taag ligt en na zo'n 50km kunnen we ons zonnenbrilletje opzetten, maar dat is maar van korte duur. Als we in Lagos aankomen, plenst het weer van de regen en we zitten nu toch weer zo'n 250 km zuidelijker. It was a raining day, echt zeeuws weertje, alhoewel het daar op dit moment volgens zeggen beter is. 
Als we s'morgens wakker worden zien we eindelijk de zon weer tevoorschijn komen. We besluiten om naar Praia da Luz te gaan lopen. Het is maar 2 km. maar over een voor voetgangers best link weggetje, want van stoepen hebben ze nooit gehoord. Het plaatsje zelf is niet groot en heeft een strandpromenade en een klein wit en fijnkorrelig strand. We houden het nu ook weer niet droog en na een koffiebreak gaat het weer richting camping. 

Het weer knapt s'middags wat op en we besluiten om naar het zuidwestelijkste puntje van Eurpa te rijden n.l. naar Cabo de Sao Vicente. De oude vuurtoren laat al 150 jaar zijn licht over de zee glijden. Hier zie je reusachtige golven van de Atlantische Oceaan op de kust beuken, zodat er grote fonteinen ontstaan. Op de terugweg langs Sagres gereden en daar een Fort bezocht. 

We besluiten om heel langzaam de Algarve van west naar oost door te trekken en blijven afhankelijk van het weer en plaats enkele dagen staan om te chillen, zwemmen, wandelen of één van de kustplaatsjes te bezoeken.
We bezoeken het dorp Lagos en maken een wandeling bij Ponta da Piedade, waar we prachtige rotsformaties zien op het strand. Het zijn grotten, maar omdat er nog te veel golfslag staat, varen er geen bootjes de grotten in.

 

We staan daarna een paar dagen met prachtig weer bij Portimao (Praia da Rocha). Volgens een reisgids is het strand van Portimao (Praia da Rocha) ;"het Biaritz van Portugal", maar ondanks dat het een prachtig strand is (zie foto's) hebben we daar onze bedenkingen over. De interessantste plek in Portimao is ongetwijfeld de vissershaven; onder de oude brug liggen sardines op de barbecue te dampen en zitten de mensen aan lange tafels. Jawel, lange tafels staan er, de sardines zijn er ook, maar de mensen kun je op één hand tellen.

Praia da Rocha

Praia da RochaPraia da Rocha

 Van Praia da Rocha gaat het naar Olhao met een tussenstop in Guia om daar de aangeprezen Frango (kip) Piri Piri te eten bij restaurant Ramirez en dit kunnen we iedereen aanbevelen. Guia wordt ook wel de "haantjes hoofdstad" van Portugal genoemd.
Olhao is een leuk vissersdorp met van die witgeverfde vissershuisjs en een doolhof van straten. In de markthallen met hun ronde torens worden groenten,  vlees en vis te koop aangeboden

Olhao

OlhaoOlhao markthal

Faro02
Faro02
Faro03
Faro03
Faro04
Faro04
Faro01
Faro01
Faro05
Faro05

 fotogrid Faro

Het is inmiddels woensdag 13 okt. en we zijn nog steeds in de Algarve. Het is niet alleen prachtig weer, zo'n 23 graden, maar het bevalt ons hier ook prima. We gaan op de fiets naar Faro(12km). Helaas over de lokale weg, maar goed te doen.  Men schrijft over Faro dat nauwelijks iemand zich de tijd gunt om de betoverende hoofdstad van de Algarve te verkennen en dat er zoveel te ontdekken valt. Nu, wij hebben het gedaan, maar heb je er geen tijd voor, je mist niets. Er is een klein oud stadsdeel: de ommuurde "Vila Adentro", dat wel aardig is en we bezoeken een prachtige kerk waar de grootste bezienswaardigheid ongetwijfeld het duistere kapelletje is. Als we weer met de fiets in Olhao komen, rijden we gelijk naar het 10 km. verder op gelegen Fuseta, omdat dit naar horen zeggen een betere stek is om te overnachten en gelijk aan het strand ligt, wat ook inderdaad zo is.

                  Andalusië                 

Andalusië is een van de 17 autonome regio's van Spanje. In 2012 had het een inwonertal van 8.449.985, en is daarmee de grootste Spaanse autonome regio naar inwoneraantal. De hoofdstad van Andalusië is Sevilla

We hebben ons doel bereikt, want we zijn vandaag 14 okt. in Andalusie aangekomen!! 

We zitten voor een paar dagen in Isla Cristina, waar het heerlijk weer is, met een prachtig strand om te zonnen en te zwemmen en waar je leuke wandelingen kan maken naar verschillende plaatsen. We komen nu op campings, waar de overwinteraars zich al hebben genesteld.

Zondag 17 oktober keren we de kust de rug toe en gaan naar Sevilla. Het is de hoofdstad van Andalusie met een rijke geschiedenis. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden liggen in of vlakbij het centrum op de linkeroever van de Rio Guadalquivir. De interessantste en mooiste bezienswaardigheden in Servilla zijn volgens ons wel de kathedraal en La Giralda (klokkentoren), Real Alcazar (koninklijk paleis), de Arena en het park Maria Luisa met Plaza Espana als hoogtepunt. 
We overnachten op een camping in Dos Hermanus, wat een half uurtje rijden is met de bus naar het centrum van Sevilla. We gaan 's middags nog naar de stad en maken nu eens geen rondrit met een Hop on-Hop off  bus, maar we laten ons als prins en prinses vervoeren in een koets, niet van goud maar eentje van hout. We worden natuurlijk overal toegezwaaid en we draven langs vele bezienswaardigheden. Het is trouwens prachtig weer zo'n 27 graden en ideaal om in een koets te zitten. 

 • 16Place Espana
 • 01SevillaMonumentColumbus
 • 02SevillaKlokkentoren
 • 03SevillaKathedraal
 • 04SevillaKathedraal_tm
 • 04SevillaKathedraal
 • 05SevillaKoets
 • 06SevillaKathedraal
 • 07SevillaKthedraal
 • 08Kathedraal
 • 09Kathedraal
 • 10Kathedraal
 • 11Kthedraal
 • 12Kathedraal
 • 13Sevilla

diaserie Sevilla

Na dit mooie ritje brengen we een bezoek aan de kathedraal. In 1400 is men begonnen met de bouw ervan en een eeuw later was hij klaar. Het is de grootste in Europa. Na het bezichtigen van de enorme gotische kathedraal beklimmen we de klokkentoren en genieten we van een schitterend uitzicht over de stad. Na nog een stevige wandeling door de stad, keren we begin de avond terug naar ons nestje. 
De andere dag gaat het 's morgens al naar de stad en bekijken we de rest van de bezienswaardigheden, waaronder Real Alcazar. Het is een koninklijk paleis, waar vele koningen in het verleden hun stempel op hebben gedrukt. Werkelijk prachtige rijkversierde kamers met eveneens schitterende tuinen met hun terrassen.
We lopen nog door een doolhof van smalle straatjes met hun tapasbars, waar het heerlijk eten is en keren vermoeid en voldaan huiswaarts.
Wij hebben in het verleden al vele steden bezocht, maar Sevilla komt toch zeer zeker in de toptien van de door ons bezochte steden. 

Dinsdag 19 oktober Sevilla - Cadiz

We rijden weer richting kust naar een plaatsje El Puerto de Santa Maria.
Het plaatsje ligt beschut tegen de Atlantische wind en de golven uit de Baai van Cadiz. Het plaatsje is bekend geworden als een van de belangrijkste exporthavens van sherry in Andalusie. Het is weer prachtig weer, een paar graden lager dan in Servilla, maar met zo'n 23 graden perfect weer, zeker als we te horen krijgen dat het in Nederland regent en niet meer is dan 9 graden. We komen hier al voor de middag aan en genieten van zon, zee en strand.
De volgende dag gaat het met fiets en al op een Ferry, een model catamaran, naar Cadiz. Heel, heel veel jaren geleden kwam ik hier aan met een grijze boot en nu dus met een Catamaran. Ik kan me hier absoluut niets meer van herinneren. Het was in die tijd de eerste de beste kroeg in duiken en er niet meer uit komen, voordat.....
Nu gebruiken we de beschikbare tijd volledig om de stad te voet en met de fiets te verkennen.

fotoserie Cadiz


Het is trouwens een speciale dag. Het is de dag dat Wilma, jaartal mag ik niet opschrijven, jaren geleden geboren is. 
Cadiz is een drukke havenstad en het centrum ligt op een schiereiland, dat in zee uitsteekt en bestaat uit huizen in Moorse stijl, met dakterrassen. We rijden een heel stuk langs de boulevard met z'n muren, tuinen en wat kleine pleinen en zien grote mooie stranden. 
We beklimmen de Torre Tavira, één van de vele wachttorens, voor een mooi uitzicht en voor de Camera Obscura. We bezoeken eveneens de Kathedraal van binnen, de Crypte en het museum. We besluiten deze feestelijke dag met een heerlijk diner ter ere van.... en vallen vermoeid en voldaan na een litertje wijn in een diepe slaap. 
Oogjes dicht en snaveltje toe, tot morgen. 

We wilden in eerste instantie weer verder trekken, maar we staan zo ideaal t.o.v. strand en andere voorzieningen, dat we besluiten om er nog een dagje te blijven staan. Het wordt een dagje strand voor de verandering. 


Vrijdag 22 oktober Cadiz - Gibraltar
Horizon vervuiling
Wat heet horizon vervuiling. We rijden naar Tarifa en het ene na het andere windmolenpark zie je in het mooie landschap verschijnen.
Tarifa is de windsurfhoofdstad van Europa en het is ook het zuidelijkste puntje van Europa.
We wilden hier aan het strand gaan staan, maar er staat zo veel wind, ideaal voor de surfers trouwens, dat we besluiten om verder te rijden naar Gibraltar
 Hier staan we op een camping in La Linea en nog geen 5 km van de grens met Gibraltar. Gibraltar is sinds 1704 Engels grondgebied en elk jaar passeren miljoenen mensen de grens bij La Linea om dit stukje 


Engeland, dat tegen Andalusie zit aangeplakt te bezoeken, zo ook wij. Ik zelf ben hier verscheidene keren geweest, maar dan spreek ik over zo'n 45 jaar geleden en toen was de grens met Spanje nog gesloten. Nu komen er heel veel Spanjaarden om taxfree inkopen te doen. We gaan 's middags bij aankomst al gelijk op de fiets naar de rots.
We doen een beetje aan sigtseeing en doen wat taxfree inkopen. De volgende dag gaan we met de kabelbaan van het stadscentrum naar de Top of the Rock, het hoogste punt van Gibraltar (450 m) dat vaak in nevelen gehuld is. Vanaf de top gaan we wandelend naar beneden en komen vele apen tegen. Op de rots leven de staartloze magot apen en men zegt wel eens, dat de Engelsen de rots net zolang zullen behouden als er apen zijn. Daarna lopen we door Mainstreet, eigenlijk de enigste winkelstraat van de stad. 

Zondag 24 oktober Gibraltar - Ronda
We rijden naar Ronda langs de Pueblos Blancos.  Een rondrit langs de witte dorpen in Andalusie. Ze heetten zo omdat ze in Moorse stijl zijn witgekalkt. Het is een mooie route door een vruchtbaar en heuvelachtig gebied. We rijden langs sinaasappelplantages en natuurlijk langs vele olijfbomen. Het is vandaag weer prachtig weer en we komen laat in de middag in Ronda aan. 

Pueblos Blancos

Pueblos BlancosPueblos Blancos

Ronda01
Ronda01
Ronda02
Ronda02
Ronda03
Ronda03
Ronda04
Ronda04
Ronda05
Ronda05
Ronda06
Ronda06

fotogrid Ronda


Ronda is een van de spectaculairst gelegen steden van Spanje. De stad ligt aan beide kanten van het schitterende , tot 200 meter diepe Tajo ravijn, waardoor de Rio Guadalevin stroomt. Ronda geldt als de wieg van het Spaanse stierenvechten. Hier staat ook een van de oudste arena's van Spanje. Een andere spectaculaire bezienswaardigheid is de Puento Nuevo "nieuwe brug". De Puento Nuevo ligt over de bijna 100 m diepe kloof van de Tajo en was een knap staaltje 18de-eeuwse techniek.

Van Ronda gaan we naar Estepona, maar de camping en de omgeving bevalt ons totaal niet en daarom vertrekken we de andere dag gelijk weer, richting Marbella. Het is nog steeds prachtig weer en de camping is zeer gunstig gelegen. De camping ligt ongeveer 10 km van Marbella, maar helaas niet niet met de fiets te bereiken vanwege de zeer drukke kustweg. We nemen daarom het openbaar vervoer om de stad te bezichtigen. Marbella is één van de exclusiefste vakantieoorden in Europa. Het heeft een charmant, fraai behouden oud centrum. Het hoofdplein, Plaza de los Naranjos, is omzoomd door sinaasappelbomen (vandaar die naam). Ook heeft het een paar mooie parken, zoals Almeda, een park met banken die versierd zijn met kleurrijke tegels. 

Tijdens ons veblijf in Marbella maken we ook nog een lange strandwandeling. Je kunt  n.l. vanaf de camping over het strand naar Marbella wandelen en dat is toch zo'n 10 km. 

strandwandeling Marbella

Plaza de los Naranjos

Marbella

Marbella

Vrijdag 29 okt. vertrekken we van Marbella en gaan naar het iets verder op gelegen Torre del Mar. We staan hier twee dagen op een camping en verhuizen daarna naar een plaatsje langs de boulevard en strand.

Van Torre del Mar gaan we met de bus naar Malaga. Ze schrijven in de gidsen over bruisende haenstad. We zien echter maar een paar cruise schepen en een lege container terminal. (crisis?) De oude stad van Malaga ligt rond de Kathedraal. We bezoeken als eerste die Kathedraal, welke de bijnaam "La Manquita"heeft (de eenarmige) omdat de tweede toren door geldgebrek nooit is afgebouwd.
Malaga is trouwens ok de geboortestad van Picasso. Het is maar dat je het weet. Na het bezoekje aan de Kathedraal bezichtigen we de Alcazaba van Malaga en de ruines van het Castillo de Gibralfaro. Ze liggen beiden op een heuvel en te berieken via prachtige tuinen. Je hebt er een mooi uitzicht over de oude stad, de haven en de arena. 


Zijn we ook nog sportief geweest, Yes. We maken tijdens ons verblijf in Torre de Mar ook nog een fietstocht van 50 km. naar Nerja. Een mooie route voornamelijk via boulevard en kustweg. Nerja is een modieus vakantieoord in het uiterste oosten van de Costa del Sol en ligt aan de voet v/d bergen van de Sierra de Almijara en is gebouwd op een klip boven enigen baaien. Als je over de promenade loopt heb je een mooi uitzicht over de kust. 

We zien nu in elke plaats de vele overwinteraars en hebben af en toe het gevoel, dat we in de tuinen van "Ter Reede" (bejaardentehuis) lopen, maar daar hebben we ons tenslotte ook al voor in laten schrijven.
Wegens het mooie weer en de geweldige plaats besluiten we om hier nog maar een dagje te blijven en maken er een leuke stranddag van.

Woensdag 3 november gaan we naar het 80 km verderop gelegen Calahonda. We kunnen hier nagenoeg op het strand staan, er is alleeen geen mooie wandelboulevard en fiets mogelijkheid, maar het mooie weer vergoedt ook veel. We blijven hier waarschijnlijk tot a.s vrijdag. We moeten toch eens richting huis en we willen ook nog langs Granada en Cordoba en het zou toch leuk zijn, als we daar ook nog mooi weer hadden.

 • Granada01
 • Granada02
 • Granada03
 • Granada04
 • Granada05
 • Granada06
 • Granada07
 • Granada08
 • Granada09
 • Granada10
 • Granada11
 • Granada12
 • Granada13
 • Granada14

 diaserie Granada

Vrijdag 5 november keren we de Costa's dus echt de rug toe en gaan naar Granada. 
Granada is een stad in Andalusie, in het zuidoosten van Spanje, en is de hoofdstad van de provincie Granada.  Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. In de stad bevindt zich één van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra een gigantisch historisch paleis vol met overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur. Verder staat Granada bekend om haar prestigieuze universiteit: Universidad de Granada. 
We staan hier op een camping, die 10 km. verwijderd is van het centrum en zien de sneeuw op de toppen van de Sierra Nevada.
We willen Granada in 1 dag bezichtigen, maar dat loopt anders. We willen n.l persé het "Alhambra" bezoeken en daar moeten we intreekaarten voor kopen. Het Alhambra trekt elke dag heel veel bezoekers en er zijn maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. We bestellen ze bij aankomst via internet en kunnen pas intreekaartjes bemachtigen voor a.s. zondag, dus we zitten vast in Granada.

Dit is niet zo'n geweldige ramp, want het is een schitterende stad en het is ook nog eens mooi weer.
Het is nog altijd 25 graden overdag. Alleen s'avonds en 's nachts koelt het sterk af.
We gaan 's middags nog met de bus naar de stad en maken een stevige wandeling.
We bezoeken de wijk Albaicin met zijn nauwe steile straatjes en hebben vanaf Mirador st Nicolas een prachtig uitzicht op het Alhambra. De zaterdag en zondag gebruiken we om de Kathedraal, de wijk Sacramento en het Alhambra te bezoeken. 

Maandag 8 november Granada - Cordoba

Córdoba is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het zuiden van Spanje. Het heeft een prachtig ligging aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Naar het zuiden strekken zich vruchtbare velden uit, her en der bezaaid met witte huizen en dorpjes. Het is één van de meest bezochte Spaanse provinciesteden, wat ongetwijfeld te danken is aan het omvangrijke historisch erfgoed. In de stad is veel bewaard gebleven van deze historische rijkdom. De belangrijkste toeristische attractie van de stad is de indrukwekkende Mezquita. De bouw van deze moskee begon in 785 en is uitgegroeid tot de derde grootste van de wereld. Andere attracties zijn de Alcázar de los Reyes Cristianos, Medina Arahare en Palacio de Viana. Ook de Oude Joodse Wijk is de moeite waard om eens door te lopen. Door al dit moois werd het oude centrum en de moskee opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

 • Cordoba04
 • Cordoba01
 • Cordoba02
 • Cordoba03
 • Cordoba05
 • Cordoba06
 • Cordoba07
 • Cordoba08
 • Cordoba09
 • Cordoba10
 • Cordoba11
 • Cordoba12
 • Cordoba13

diaserie Cordoba


We rijden langs een glooiend landschap, met zo ver het oog reikt, alleen maar olijfgaarden en  komen rond de middag aan op camping El Briljante (stadscamping). Na de lunch gaan we met de bus naar het centrum. Het is flink koud 15 gr. en bewolkt. We bezoeken het schitterende Mezquita (zie foto's) en maken daarna nog een wandeling door de stad.

Dinsdag 9 november Cordoba - Aranjuez
Aranjuez ligt ongeveer 50 km zuid van Madrid en het meest indrukwekkende bouwwerk in Aranjuez is het Koninklijk Paleis, dat door schitterende tuinen omgeven is. Al sinds de 15e eeuw was Aranjuez de residentie van de koningen van Spanje en in opdracht van Karel V werd er hier een jachtslot gebouwd. Echter pas in de 17e eeuw  onder de vorsten van Bourbon werden het paleis en de tuinen gebouwd en aangelegd zoals we deze nu kennen.
Bij het paleis van Aranjuez behoren de tuinen Jardín del Parterre, die uitkomt in de Jardín de Isabel II. De Jardín de la Isla is de oudste tuin en werd aangelegd op een eiland in de Taag. In de tuinen treffen we verschillende boomsoorten aan zoals linde, plataan en es. Verder zijn er bloemperken, waterpartijen en veel beelden die figuren en goden uit de Griekse mythologie voorstellen. We zijn op doorreis naar huis, maar blijven hier een dag extra om het paleis en de tuinen te bezichtigen, wat we vanmiddag gedaan hebben. We hebben helaas geen foto's van het paleis binnen, omdat binnen het paleis verboden te fotograveren was, maar het is zeker de moeite waard om het te bezoeken. Er zijn maar een paar Palacio's Real in Eurpa waarvan er hier één staat.

Aranjuez

Aranjuez

Aranjuez

Aranjuez

Dit was de laatste update van onze website voor deze reis. De hardeschijf van ons en van de laptop zijn vol met herinneringen en foto's. We gaan nu met onze rijdende Parador, frietkraam,camper of hoe je het wilt noemen richting ons tweede huis. We zijn nu 50 km zuid van Madrid en rijden via Burgos, Bordeaux, Parijs naar Nederland.

We hebben als afscheid voor jullie nog twee spreuken:

Een goede reiziger is iemand die niet weet waar hij heen gaat, en een volmaakte reiziger weet niet waar hij vandaan komt.

Wij maken grote reizen om dingen te zien waarop wij in onze woonplaats geen acht slaan.

                                                                         Adios,  Hasta la vista

 
E-mailen
Map