Reizen met eigen camper
 reisridders

We vliegen op 9 maart 2005 van Christchurch (Nieuw Zeeland  naar Sydney (Australie)

Camperreis langs de zuidkust van Australie van Sydney tot Adelaide 

9 maart tot 26 maart

Trrrrrrrrring............9 maart 2005 This is your wake up call 04.45. Ook dat hoort er bij. Vlug een douche en met de shuttle, van het hotel, naar het vliegveld. Het was maar 5 min. rijden. Bij het inchecken weer het probleem met het overgewicht van de bagage. We moesten zo'n 270 dollar bijbetalen. Ik heb hun uitgelegd dat we op de heenreis ook niets moesten bijbetalen en dat het dezelfde hoeveelheid bagage was. Ze zouden alles natrekken en we zouden het bij aankomst in Sydney wel horen. Met al dat gelul verliepen we ook bijna ons vliegtuig. We moesten nog een sprintje trekken om hem te halen. In Sydney gelukkig niets meer vernomen.
We komen om ongeveer 07.15 locale tijd in Sydney aan.
Het tijdsverschil met Nederland is teruggebracht tot 10 uur.
Bij aankomst is het al behoorlijk warm en de temp. loopt die dag nog behoorlijk op.
We kopen een nieuwe SIM kaart voor de mobiele tel. Ons nummer in Australië is:
0061405351879
We gaan met de trein naar een afgesproken station en worden daar door Kea campers opgehaald. De service was geweldig en we vertrekken daar in een bijna nieuwe camper richting zuiden. Na wat boodschappen gedaan te hebben bij Aldi, ja ook die hebben ze daar, rijden we nog zo'n 100 km naar het plaatsje Kiama.

Pelikanen

10 maart
We worden wakker door het gekwetter van vogels, dat hebben we in Nieuw-Zeeland gemist. Het giet echter van de regen en blijven nog tot 10.30 op de camping staan. De regen wordt iets minder en we gaan naar het dorpje om nog wat boodschappen te doen. We rijden 's middags verder richting zuid. Onderweg wordt het gelukkig droog maar het blijft de hele dag bewolkt. We zien onderweg vele tropische vogels, parkiet- en papegaaiachtige, pelikanen en jawel de eerste kangoeroes worden gesignaleerd. We rijden voornamelijk langs toeristische routes.  
We gaan naar een camping bij het plaatsje Merry Beach en staan bijna op het strand.

Kangaroo


 We gaan naar een camping bij het plaatsje Merry Beach en staan bijna op het strand.
We geloofden onze ogen niet toen we bij de camping aankwamen. Er liepen werkelijk tientallen kangoeroes. Ze sprongen bijna in de camper. Het was werkelijk een heel koddig gezicht. Er is echter een probleem en dat is dat alles onder de stront ligt van die beesten. Op de camping zien we ook nog vele papegaaiachtige vogels en 's avonds ook nog opossums

11 maart


Vanmorgen begon de dag weer goed met een zonnetje, en het leek wel dierendag.
Wat een vogels hebben we gezien op de camping, allerlei gekleurde papegaai soorten.
We reizen deze dag langs de Zuidoostkust van Australië richting Melbourne, omdat ons dat is aangeraden.
Wij hadden zelf een route langs Canberra en de Snowy Mountains uitgestippeld, maar hebben deze op aanraden gewijzigd en ik kan je vertellen, dat we de goede keuze hebben gemaakt.
 Het is een prachtige kust met allemaal baaitjes en strandjes.

een duik in de Tasmanzee

We hebben weer pelikanen gezien en zelfs een hele groep dolfijnen die in de golven aan het spelen waren. Geweldig! Hele mooie zandstrandjes, waar je van genieten kan en surfstranden. Prachtig!
Zelfs Sjaak deed zijn zwembroekie aan en heeft zijn eerste duik genomen in de Tasman zee in Australië. Hij moest hem wel goed vasthouden, anders was hij hem kwijtgeraakt door een flinke onderstroom.
In Narooma, waar onze overnachting is op de Big 4 camping hebben we nog een boardwalk gedaan en hoorden en zagen we de bellbird, die zingt als een bel. 
 Het was super weer, zelfs flink warm, 30°C in de schaduw.

12 Maart

Het baaitje

Vandaag van Narooma naar Pambula Beach gereden. De rit gaat langs de Tourist Drive, welke geheel langs de kust loopt. Onderweg een bezoek aan een historisch dorpje, Tiba Tiba. Bij een ander dorpje ontmoeten we een paar locals en krijgen een paar leuke tips. Ze zeiden o.a dat we beslist onderweg naar een bepaald baaitje moesten gaan waar een prachtig strand was.Dit hebben we dan ook gedaan en het was werkelijk schitterend. Het was wel langs een heel stuk gravel road maar het loonde de moeite. Lekker gezwommen en een beetje bijgekleurd. Op de camping in Pambula beach struikel je weer over de kangoeroes en is het net of je in een volière zit vol met tropische vogels   


Vanochtend 13 maart
We staan vroeg op en maken nog voor het ontbijt een fikse strandwandeling. We staan dan ook bijna op het strand. Het belooft een prachtige dag te worden en dat wordt het ook. De temp. stijgt die dag tot 35 graden. We besluiten om de rit vandaag drastisch in te korten en rijden dan ook niet meer dan 100 km. We gaan naar het plaatsje Mallacoota, ook een tip van locals. Het plaatsje staat niet eens op de kaart maar het heeft een prachtig strand en daar is het vandaag om te doen. We komen er tegen de middag aan en gaan 's middags lekker zonnen en zwemmen. We maken gelijk wat reclame voor KEA campers

strand van Mallacoota


strand van Mallacoota

De rit er naar toe ging over de Princes Highway. Van Highway moet je je niet te veel van voorstellen. Het zijn tweebaanswegen met af en toe een overtake lane. Er is ook bijna geen verkeer. Met Nieuw-Zeeland vergeleken is het maar eentonig. Je rijdt constant door bos, dat klinkt misschien niet zo saai maar als je honderden kilometers alleen door bos rijdt, wordt het een beetje eentonig.
Het valt ons op dat de Zuid-Oost kust van Sydney naar Melbourne, niet zo toeristisch is als de Oostkust van Sydney naar Cairns.
14 maart
Het gaat vandaag van Mallacoota naar Lake Entrance. We zitten nu ongeveer 250 km voor Melbourne. We vertrekken met schitterend weer, maar later in de middag wordt het bewolkt. We doen onderweg nog een leuke wandeling door een Rainforest en zien een paar mooie vogels en een paar Lizards.
Het eerste stuk rijden we over de Highway en later over de Tourist Drive via Cape Conra, waar we nog een strandboardwalk  doen.
We komen om 15.00 uur in Lake Entrance aan en maken gelijk nog een lekkere wandeling over het schiereiland.
Overal waar je loopt hoor je gekwetter van vogels en we zien dan ook weer hele mooie papegaai soorten in allerlei kleuren.

15 maart
Op aanraden van locals besluiten we niet in een keer naar Melbourne te rijden maar eerst naar Wilsons Promontory Nationaal Park te gaan. Het is een soort schiereiland zo'n 150 km voor Melbourne. Een park van wel net zo groot als heel Walcheren. Voordat je het park binnen rijdt moet je  betalen en dat is gelijk je staangeld voor de overnachting. Kampeer gelegenheid is er alleen in Tidal River. Er is geen stroom maar er zijn wel WC's en douches. 's Middags maken we een mooie wandeling van enige km. door het park en we zien weer een paar dieren die we nog niet eerder gezien hebben. We zien o.a een Kookaburra, Walibi en een Wombat en weer de nodige parkieten en papegaaien.
Het is een complete dierentuin maar dan in het wild.  

16 maart.
Onze dag is weer geslaagd !
Toen we vertrokken van Wilsons Prom. Park zagen we nog wat Wallibies  en Emoe's. Maar het mooiste was wel het zien van wilde Koala's op Philip Island, waar we nu zitten. Philip Island niet ver van Melbourne en zeker bekend onder de motormuizen want het motorcircuit van Melbourne is er. We zijn vanmorgen vroeg uit het Nationale Park vertrokken en waren al om 11.00 uur op Philip Island.
We doen 's middags een wandeling door een nationaal park en zien verscheidene Koala's. Je moet heel goed kijken om ze te kunnen zien want het is net een bolletje wol in een boom. Ze slapen 20 uur op een dag, dus ze zijn weinig actief.
We zien ook nog enkele Wallibies (kleinere soort Kangoeroe).
Tijdens een wandeling langs de kust zien we ook nog enkele Pinguïns op hun nest zitten, dus jullie kunnen wel begrijpen dat de dag meer dan geslaagd was.
Vanavond gaan we naar een Pinguïnparade. De Pinguïns komen als het donker is terug van het vissen. Ze komen dan als het goed is met tientallen te gelijk op het strand aan en gaan dan naar hun nesten, welke soms honderden meters verwijderd is. Het wordt soms een hele klimpartij voor die beestjes. We zijn benieuwd, jullie ook? Kijk dan uit naar het volgende verslag. 

Pinguïnparade

17 maart
Gisteravond zijn we dan naar de pinguïnparade geweest. Dat was echt fantastisch. Het is in een beschermd gebied waar honderden pinguïns hun nest hebben. Je mag er helaas niet fotograferen en ook niet filmen. Als het donker wordt komen de Little Pinguïns terug van een dag vissen. Het is dan ook een heel koddig gezicht om honderden pinguïns op het strand te zien aankomen. Ze moeten dan nog soms honderden meters afleggen om bij hun nest te komen. Het is een prachtig gezicht om ze zo naar hun nesten te zien waggelen. Het was dan ook een geslaagde avond

Vandaag gaat het van  Philip Island naar Melbourne. We zoeken een camping niet ver van een treinstation en vinden die in Seafjord. Het is een kwartiertje lopen van het treinstation en een uurtje treinen naar Melbourne. Alle lof gaat weer uit naar het openbaar vervoer. Om de 15 min. komt er een trein en een treinkaartje kost omgerekend 6 euro. Het kaartje is de hele dag geldig, dus ook voor de terugreis en je kan hem ook gebruiken in alle trams en bussen in de stad. We gaan 's middags al gelijk naar Melbourne. Na alle rust van de natuurparken en rustige kustwegen viel dit in begin niet mee. Het is een miljoenen stad en heel erg druk. Je moet oppassen dat je niet onder de voet wordt gelopen door zo'n idioot met een mobiel aan zijn oor.De trein komt aan in het centrum van de stad bij het mooie Flindersstation.

Gelijk bij het naar buiten lopen kom je op het Federation Square en daar vertrekken ook alle bussen en trams.We maken een cruise over de Yarrah river

We varen o.a voorbij het Rod Laver Stadion en het gaat nu toch een beetje kriebelen om weer eens een racket vast te houden. Ook bezichtigen we nog de Botanische tuinen en wandelen we wat door de stad

Botanische tuin
Melbourne

's Ochtends was er nog een smerig vies regentje maar 's middags kwam de zon er lekker door en was het weer aangenaam.18 maart
Weer een dagje Melbourne. We gaan met de Circle Tram, dit is een gratis tram die langs alle bezienswaardigheden in de stad rijdt.
We gaan ook naar het Observation Deck. Het is een toren van 258 meter hoog, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.Het is vandaag prachtig weer en helder.
Het is niet meer zo warm als de eerste dagen maar met een temp. van zo'n 22 graden is het goed uit te houden. We gaan ook naar Chinatown, wat niet veel voorstelt en maken tevens nog een mooie wandeling langs de rivier.
We wilden ook nog naar het Aquarium maar het is zulk mooi weer dat we maar lekker op een terrasje zijn gaan zitten op het Federation Square en een biertje nemen op kosten van Dutch Down Under onze sponsor


Melbourne

Op de terugweg eten we bij een RSL club. Het zijn clubs waar je heel lekker en heel goedkoop kunt eten en drinken.Bij binnenkomst moet je je in laten schrijven en kun je van alle voorzieningen gebruik maken.  
Jullie zullen begrijpen dat we heel laat bij ons huisje kwamen.
Tot morgen
19 maart.
Het is weer een mooie dag en we vertrekken van Mebourne naar Apollo Bay.
We rijden niet door en langs Melbourne maar we gaan met de Ferry van Sorrento naar Queenscliff, dit was een tip van een local. We steken de Port Philip Bay over. Het scheelt een heel eind rijden en het is niet zo druk. Bij Queenscliff zitten we ook gelijk op de Great Ocean Road. De Great Ocean road is een van de bekendste Highway's van Australië en is een schitterende weg om over te rijden. Je ziet constant de oceaan en je komt langs mooie stranden en baaien. Op een van de stranden bij het plaatsje Lorne houden we onze extra lange middagpauze en ga ik lekker zwemmen in de hoge golven van de oceaan. Eind van de middag rijden we door naar Apollo Bay waar we nu dan ook zitten.
20 maart
Hallo lieve kijk en leesgenoten, hier weer eens een stukje van mij.
Normaal houd ik mijn dagboek bij en Sjaak de Website, maar laten we het eens een keertje anders doen.
Nou, schrik niet, het was vandaag een superdag. Het weer was prachtig en de natuur eveneens. We zijn de hele dag onderweg geweest en zijn van de ene lookout in de andere gerold. Het was werkelijk schitterend.
We vertrokken om 9.00uur en zijn het Cape Otway Nat. Park doorgereden.
Bij een volgende plaats hebben we een walk/wandeling door de rainforest gedaan.
Het was er koel en stil,(op een paar kids na) en het was er geweldig om te lopen. Je moet dan goed  je ogen open houden, want wie weet kom je een of ander vreemd beest tegen. Helaas was dat niet het geval. Sjaak wacht nog steeds op zijn slang.
Daarna kwam het spektakel, de prachtige ruige en mooie kust tussen Princetown en 

Peterborough. De volgende rotsformaties hebben we kunnen bewonderen.
Als eerste Gibson Steps, 2 grote kolossen kwamen  ver boven de zee uit. De volgende waren de zeer bekende Twelve Apostles, maar wat er toen gebeurde, was rampzalig, want er stak ineens een dikke mist op en er was geen Apostel meer te zien.
Eerst maar gaan eten, dat is weer het gemak van je eigen huis en inboedel meenemen,
en dan maar verder kijken of de mist optrekt. En wat denk je......................
De mist trok op en het zonnetje kwam weer en we hebben alle twaalf apostelen kunnen zien. Echt een prachtig natuurverschijnsel, zoals dat ook met de volgende 5 Rotsformaties was, waarvan er een  de London Bridge wordt genoemd.
Het was weer een dag volop genieten van het natuurschoon, wat zijn we toch een stel bofkonten. Maar nu nog ff een vraag aan jullie allemaal. We komen dagen tekort, en we willen zo nu en dan een dag rust. 
Is er iemand die ons nog een maandje kan sponsoren, zodat we het wat rustiger aan kunnen doen?? 

Vandaag 21 maart gaan we van Warrnambool naar Mount Gambier via de A1.Zo spectaculair het gisteren onderweg was, zo saai en droog en dor was het vandaag.
We zijn twee keer door een bos gereden, de rest was kaal en eentonig.Het weer was goed, alhoewel  er een flinke frisse wind waaide.
Vandaag is officieel de herfst begonnen. We kunnen dat alleen 's avonds merken, want de avonden zijn aan de frisse kant.

In Mount Gambier gaan we weer op een Big 4 camping staan.
We maken nog een mooie wandeling bij Valley Lake en zien daar verschillende soorten kangoeroes, emoes, easter ambers en nog verschillende mooie vogels


                  Herfst

Kangeroe

Emoe

Eatern Amber

's Avonds gaan we op possum jacht, bij de in de buurt liggende Umpherston Sinkhole, dit is cave. Als we er aankomen geloven we onze ogen en oren niet, want het wemelt er van de kaketoes. Wilma had die dag nog gezegd “ik zou nog wel eens een witte kaketoe willen zien”   Ze wordt op haar wenken bediend. Werkelijk honderden, die  voor de nacht de bomen opzochten. Het was een gekrijs van jewelste. Later zien we in de cave ook nog possums. We konden ze zelfs voeren. Ze trokken de meegenomen banaan ongeveer uit mijn handen.
Na de saaie rit was dat weer een heerlijke afsluiting van de dag en een prachtig avontuur.
We hebben trouwens de staat Victoria verlaten en zijn nu in South Australië.
W
e moesten hier de klok een half uur terugzetten. Het tijdsverschil met Nederland is nu 9½ uur


22 maart
Vandaag een lange rit. Van Mount Gambier langs de kust via Millicent, Robe en Wellington, waar we de Murray rivier met een Ferry over moeten steken, verder via Goolway naar Port Elliot.
Een lange tocht met weinig opzienbarends.
De route door het binnenland, langs en door de Grampians, is mooier maar dat koste voor ons te veel tijd omdat we een excursie geboekt hadden naar Kangaroo Island voor a.s. woensdag 23 maart.

 De Highway (Princes HWY)
In de verte zien we een schim. Het komt heel langzaam dichterbij. We naderen elkaar toch met zo'n 100 tot 110 km per uur.
We passeren elkaar. We zijn weer alleen. Links en rechts dorre vlaktes met af en toe een paar runderen of schapen. Langs de weg wat groene begroeiing voor de rest kaal en dor.

Alpacca's

Toch zien we onderweg nog een paar eigenaardige beesten. Het zijn geen schapen en het zijn geen lama's. Het zijn Alpacca's die ze gebruiken om de schapen te beschermen tegen indringers zoals vossen. Ook worden ze gehouden voor hun vacht, wat veel meer opbrengt dan van een schaap. We  rijden ook nog door een wijnstreek en langs zoutmeren. Rond 16.00 uur komen we in Port Elliot aan na een rit van 450 km.


23 maart
Kangaroo Island.
Een eiland van 150 km lang en 55 km breed en er zijn ongeveer 4000 inwoners.
Precies op de afgesproken tijd, 07.15 uur,  komt er een busje ons bij de camping in Port Elliot ophalen en brengt ons naar Cape Jervis voor de Ferry overtocht naar Kangaroo Island.
De rit duurt ongeveer een uurtje en de overtocht 45 min.
Er staat een stevig briesje en het is dan ook een beetje ruw. Wilma is dan ook een beetje ziekjes.
Aan de overkant staat er een bus gereed voor de excursie over Kangaroo Island.
We hebben geboekt voor “de Higlights” en het is een prachtige tocht over het eiland.
We zien weer veel wildlife zoals de Australische zeeleeuw, die massaal op een strand liggen en honderden zeehonden met hun jongen die aan 
t spelen zijn in een Tot onze verbazing zien we op een strand tegen aan de rotsen een dode aangespoelde walvisOok zien we prachtige rotsformaties en natuurlijk niet te vergeten de kangaroos.

Tussen de middag werd er een barbecue lunch geserveerd bij een boerderij, waar we ook nog eens Koala's ontdekken.
De wind is intussen gaan liggen en de terugreis was dan ook heel wat rustiger. We komen om 22.00 uur,wat vermoeid maar voldaan weer bij ons huisje aan.                         
Morgen de laatste dag in de camper. We moeten hem dan weer in Adelaide afleveren.

bij de Kapper

24 maart.
Dit is onze laatste dag weer in de camper.We slapen lekker uit en pakken de koffers en vertrekken richting Adelaide. Het is maar 75 km rijden. Onderweg doen we bij een groot winkelcentrum een bakje koffie en zie ik daar een mooi kapsalon.

Omdat mijn privé kapstertje geen tijd of ...gelegenheid heeft om hier naar toe te komen ben ik daar maar naar binnen gestapt.
Het resultaat mag er wezen. Een keurig Kangaroo kapseltje.
We leveren onze camper in en gaan met de taxi naar ons hotel in Adelaide.
Het is het
Mercure Grosvenor Hotel aan de North Terrace in Adelaide.
Het hotel ligt  bijna in het centrum en de “Free Bus”  stopt bij het hotel.
Het afleveren van de camper was niet al te klantvriendelijk en dan heb ik het nog zachtjes uitgedrukt
's Middags wandelen we nog wat in de stad en het valt ons gelijk op hoe rustig het hier is ten opzichte van Melbourne en Sydney.  Alle bezienswaardigheden zij hier aan te lopen.


Adelaide

25 Maart Na een heerlijk ontbijtje gaan we de stad verkennen. Het is een beetje bewolkt met af en toe de zon, die zich steeds meer laat zien. De straten zijn breed zoals overal.
Ook heb je in de stad een paar “Mall's”, winkelpromenade's waar geen verkeer door heen raast.
We gaan eerst naar de Botanic Garden. Deze tuinen liggen aan de rand van de stad en het is maar een kwartiertje lopen van ons hotel. Het zijn net zoals in alle andere steden waar we geweest zijn, prachtig aangelegde tuinen.
De stad zelf is ook groen en sierlijk en bevat veel historische plekken.
Net buiten de stad liggen ook de golfbaan, tennisbanen, de oval (cricket) en vele parken. We gaan met de “Free Bus” terug naar het hotel.
's Middags gaan we met de tram, de Glenelg tram, de laatst overgebleven tram in Adelaide, naar het strand in het plaatsje Glenelg. Ze noemen het hier wel eens het Bondy beach van Adelaide maar die vergelijking gaat toch niet helemaal op. Het is een half uurtje rijden. Ik ga voor de laatste keer in zee zwemmen want over twee dagen zitten we als het goed is in de woestijn.


Adelaide

 26 maart
De laatste hele dag in Adelaide want morgen gaat het met de trein, de Ghan, naar Alice Springs. We vertrekken om 17.00 uur locale tijd en het is ongeveer 18 uur rijden.
We weten trouwens nu ook hoe ze aan de uitdrukking “Festival State” komen, want zo noemen ze South Australië.
Er is dit weekend een groot festival van wel honderd Brass Bands uit heel Australië.
Er zijn optredens in verschillende zalen en op straat. We bekijken dan ook de street parade waar een honderd Brass bandjes in meelopen.
Daarna zijn we langs de rivier de Torrent gelopen naar het uitkijkpunt “Light Vision”, waar we een mooi overzicht over de stad hadden.
Het was zulk mooi weer, dat we de tram maar weer genomen hebben richting strand.
Toch weer even in zee geweest en een beetje relaxed op het strand gelegen

Diaserie Australië Zuid 

 • 01 Onderweg richting Kiama
 • 02 Een van de vele Pelikanen
 • 03 Kangaroe met jong
 • 04 Een groep Kangaroes op de camping
 • 05 een van de vele parkieten
 • 06 Vrij in de natuur
 • 07 Op een van de vele baaitjes
 • 08 De Tasmanzee
 • 09 Een baai onderweg
 • 10 Onderweg naar Pambula
 • 11 Nog een van de vele stranden onderweg
 • 12 Kangaroes op de camping
 • 13 Onderweg naar Mallacoota
 • 14 Lekker grillen
 • 15 Strand van Mallacoota
 
E-mailen
Map